ÅR 2012....dadadadada....

Hur ska man sammanfatta ytterligare ett år som gett en så mycket. Kanske man inte ska sammanfatta utan istället göra små nedslag. År 2012.....det inger respekt...tänk vi är på 2000-talet....vi har överlevt allt möjligt konstigt...men år 2012 skulle allt det där underbara ta slut...hade någon sagt (en eller annan indian)...det sket sig, livet fortsatte precis som innan...tack för det!!

År 2012 inledde jag, Susann Ahlberg, med att ta min examen, min fucking jävla lärarexamen!! Jag är den förste i min släkt som faktiskt tar en akademisk examen, och som jag gjorde det. Jag har kämpat mig till betyg som jag aldrig var möjliga för mig, dumma jag, hallå!! Men döm av min förvåning när jag sådär nyvaket betraktar världen på ett nytt sätt upptäcker att världen består av oerhört många dumhuvud....alltså vad har människor fått sina huvud till? För mig är det viktigt att hålla sig ajour med vad som händer i världen, veta vem som styr vad, varför och hur, det är också viktigt att veta hur världen är uppbyggd, hur politiken i världen i ´Sverige ser ut, för att kunna ha så mycket på fötterna att man vet vad man talar om när man ger sig in i en diskussion...vilket väldigt många inte har. De har läst Expressen och thats IT!!! Hjälp mig för faaaaan, var finns källkritiken??? En del människor är bara så för mycket....de tror på fan i mig allt.....

Hur som helst, Susann Ahlberg hon tog sin examen i januari 2012. Sen jobbade hon skiten av sig själv hela våren i skolan, blev lovad (muntligt av en rektor) att mentorsåret det skulle vi skriva in i efterhand, för mentor....det kunde rektorn inte erbjuda, vem trodde jag skulle finansiera det? Ja, inte fan vet jag, men inte var det jag i alla fall...mig verterligen var det väl ändå skolverket som hade kommit på det...eller? Jag hade en vårtermin med underbara ungar (en del mindre och en del mer, precis som livet). Jag fick ett underbart utlåtande i talet som niorna på skolan höll på balen och jag växte, tyckte nog själv jag hade lyckats lite i alla fall. Samma termin tar min förstfödda, min prinsessa....studenten!! Va, fan....vem tryckte på tidknappen...var tog den tiden vägen och vem fan tryckte på regnknappen den dagen det var dags...VA??? Hur som helst blev festen kanon...grannarna gick hem halv sex....vi hade dess för innan ett sång och dansnummer i nejden...ja, ingen såg det men bra var det.....

Sen åkte frun till Prag...vilken stad, ska ni åka någonstans innan ni dör så åk dit.,....helt underbar stad. Hoppas dock inte att kvinnan som bodde intill oss bor sidan om er...hon hade släppt på alla hämningar....en handduk i munnen på henne hade gjort min vistelse lite mer angenäm...alltså själv kan man väl uppleva kärlek, men inte vill jag vara en del av grannens utsvävningar....nopp!!

När höstterminen närmade sig hade jag inte fått napp, trots massor med ansökningar...då fick jag drömjobbet....och där har jag nu gjort mitt i en termin, Visst jag är inte fullfjädrar lärare ännu, men jag får så in i bänken mycket tillbaka av så många elever så jag känner att detta.....det är rätt riktning. Att inte kunna tillfredsställa alla är synd men å andra sidan så är livet....
Jag har också lärt mig att alla vänner är inte alltid vänner, allt som glimmar är inte guld...lär er det ungar!!!! Följ ert hjärta och lyssna inte alltid på andra, lita på dig själv och väx!!!

Jag har också blivit medveten i år om att kunskap är så värdefullt, jag har sett människor i min närhet som inte har den minsta aning om någonting.....det är fel, all kunskap är bra och vi kan nå så långt vi vill utan pengar och känt namn om vi bara skaffar oss ALLMÄNBILDNING......livet och världen finns ju där ute....ge er ut i den, ta er an den, utmana den och lev.....för h-e lev!!

Jag har också 2012 upptäckt vad kärlek kan göra med människan.,...det kan göra, i alla fall mig, mer öppen och mer mjuk. Ibland är det gammal kärlek som ska till för att man ska vakna och uppfatta sig själv som den man är....jag är värd så mycket och det måste jag tycka själv om mig själv....Jag är bra, och jag är värd att älska.....tänk att kunna säga det om sig själv (men en och annan kommer väl att slå knut på sig själv när de läser, måtte de fastna i en dubbelknut)

Livet är härligt......ser mycket fram emot 2013...älskade år!!

Funderingarnas drottning

Jag har ibland stunder då jag vänder och vrider på funderingar. De stunder då jag ifrågasätter mig själv, min omgivning och etablissemanget. Jag är inne i en sådan period just nu och det kan ha sin grund i att det är dags att betygsätta mina guldkorn, det vill säga mina elever i skolan. Det är aldrig roligt att sätta en stämpel på någon, vilket ett betyg ibland ses som. Men jag försöker tänka så här: Det betyg du får, det är vad du presterat i förhållande till vilka krav skolverket satt upp att du ska klara. Fine, det är så jag ska tänka...eller? Det är just därför jag tänker så mycket. Nu är det så här att jag är stensäker på de betyg jag sätter, för mina elever väljer själv att prestera det de orkar med. Jag jämför med vad de tidigare gjort, jag läser och jag vrider och jag vänder och jag LYSSNAR. Ibland uttalar munnen mer än eleven tror. Jag vill att kunskap ska betraktas som coolt, och jag vet att allmänbildning, det för dig oerhört långt här i livet. Men jag blir rädd när vuxna människor ibland ser ner på kunskap som något nördigt, det är inte nördigt att kunna lite om mycket. Och om man nu skulle vara nörd, är man mindre värd då? Näää, så klart inte, men det är lika svårt att klara sig i verkligheten om du inte kan något som om du kan mycket om oerhört lite. Att ha en bred kunskap och våga uttrycka den muntligt eller skriftligt det är mycket värt i framtidens värld.

Denna vecka har jag hört föräldrar ringa till lärare och bett om att deras barn skulle slippa redovisa muntligt, för att barnet var oroligt för det. Samma barn har inte något som helst problem med att prata sig igenom varje lektion och ha mage att störa alla i klassen med sitt prat, som hen egentligen inte enligt föräldern klarar av. Nu är det så att det är en av bedömningsgrunderna inom alla ämnen att man muntligt ska kunna redovisa, givetvis inom olika grader. Och det är ju också så att vi dessvärre i livet måste tala för oss själva...när vi söker jobb, när vi har lönesamtal osv. Är det inte då oerhört dåligt av skolan om vi inte förbereder barnen från ganska tidig ålder på att detta är verkligheten? Jag har jättemånga funderingar som ganska ny lärare som berör hur hemmet och skolan är olika världar. Å ena sidan tror hemmen i många fall att skolan det är platsen där barnet ska lära sig (rätt) och där samma barn ska uppfostras (fel). Uppfostran får faktiskt hemmen stå för, jag har inte gått 5 år för att göra något jag hela tiden själv gjort hemma som förälder. Jag kan berätta vilket håll som är rätt, men om hemmet säger något annat och dessutom ser ner på läraryrket och skolan...är det ju inte lätt att kämpa i motvind. Nu har jag ynnesten att ha fantastiska elever, men en del har olika information liksom. Jag som lärare ska inte ägna (och dessutom slösa med tid för dem som vill och kan uppföra sig) massor med tid till att tjata om jackor, mobiltelefoner, mössor osv. Hos mig ska man ta av sig jackan, mest för att det är varmt i våra klassrum och värme och jacka blir svett, men man får ha huvudbonad på sig. Många både lärare och föräldrar reagerar på detta, men jag har två bra argument: 1: Jag har elever som skäms för en defekt i huvudet, eller ett ärr som de inte vill visa......ska jag då tvinga dem att ta av mössa, keps eller dyl för att jag har den makten? 2: elever med annan religiös bakgrund ska få lov att ha sin nikab på sig utan att någon ska ifrågasätta detta....vi får inte göra det i resten i samhället utan att bli påhoppade, varför skulle då jag som lärare tvinga någon att göra det...bara för att jag har makten?
Mobiltelefonerna däremot....de är ett ofog om de inte används rätt, vilket de sällan görs, men det är ju för att det inte finns datorer....om datorer hade funnits hade vi kunnat jobbat som om det var 2012......jag vill hur som helst hylla mina ungar...de är såååå sköna och såååå duktiga, och de kommer alla att bli rediga...det är ju de som ska ta hand om oss....så ni vet det =))

RSS 2.0